NOVI LIST, 2021.

PIŠE: KATARINA BOŠNJAK

»27« mi je najemotivniji album dosad. Uz njega sam proživio ljubav, gubitak, tugu, bol, sreću…, kaže glazbenik s riječkom adresom.

Dokaz da se posao i hobi mogu sasvim dobro uskladiti jest mladi učitelj i glazbenik Matej Plavček iz Pakraca koji je nedavno objavio novi album »27«. Brojke u nazivu albuma su simbolične, predstavljaju glazbenikove trenutačne godine, a ujedno su i posvećene i takozvanom »Klubu 27«, klubu svih glazbenika koji su svijet napustili prerano, već s 27 godina. Album je CD i USB izdanje diskografske kuće Friš Records, a na njemu se nalazi 13 pjesama. Od izdavanja Matejevog debitantskog albuma »Moj svijet« prošle su četiri godine te se od tada puno toga stiglo promijeniti vezano uz karijeru, ali i ljubav zvanu glazba.

 

– Kada sam objavio prvi album, bilo je to ostvarenje mojih snova, ali me je puno i naučio. Sada sam spremniji za sve što nosi ovaj glazbeni svijet. Stariji sam, pa možda i ozbiljnije biram pjesme, ozbiljnije radim pjesme, proživio sam puno više toga što me oblikovalo u osobu kakva sam danas. Svakako je velik napredak u karijeri, počevši od mene, pa onda i do vrhunske produkcije, sjajnih glazbenika koji surađuju sa mnom, a i kvalitetnijih spotova, kazao je Matej dodavši da mu je posebno drago što nikada nije dobio loš komentar na neku od svojih pjesama.

Učenici sve znaju

Diskografska kuća s kojom je ugovor potpisao još 2017. godine, Friš Records, odličan je odabir za mlade glazbenike koji tek ulaze u svijet gdje nije toliko jednostavno svoje glazbene kreacije predstaviti masi ljudi. Iza Mateja stoji i Pearlicka Records.

Friš Records divna je izdavačka kuća koja mi je puno pomogla u karijeri. Velika je stvar da iza mene stoji još jedna izdavačka kuća, američka kuća Pearlicka Records koja se pobrinula da se album nađe na svim svjetskim glazbenim digitalnim platformama, a tu je i moj dragi Dallas Records gdje se album nalazi u prodaji, rekao je Matej.

Prije nego što je počeo objavljivati albume, ovaj je pakrački glazbenik bio student na riječkom Učiteljskom fakultetu. Ubrzo je studiranje u Rijeci postalo život i posao u Rijeci, te tako danas Matej osim glazbe radi i ono za što se školovao.

– Da nije bilo Rijeke i vrhunskih talentiranih glazbenika u Rijeci, put do prvog albuma bio bi mi znatno teži. U Rijeci sam upoznao sjajne glazbenike s kojima sam počeo surađivati i tu je bila velika prekretnica u mojoj karijeri.

Počeo sam nizati odlične pjesme i nagrade i ljudi su me počeli cijeniti. Svakako ostajem živjeti u Rijeci, ovdje sam završio Učiteljski fakultet, a ovdje i radim u školi. Odnedavno radim i za izdavačku kuću Školska knjiga pa sam sada na više relacija. Rijeka je predivan grad. Pakrac mi je, naravno, uvijek u srcu i jako sam im zahvalan što su me podržali u izdavanju albuma i bili pokrovitelji, izjavio je Matej.

Raditi u školi kao učitelj koji je u slobodno vrijeme i glazbenik, znatiželjnim učenicima je posve normalna pojava.
– Ne volim im to naglašavati, ali oni uvijek vole provjeriti na društvenim mrežama svoje učitelje tako da su već sve saznali. Vole me, vole moje pjesme, a zajedno i pjevamo, kaže.

Teško i izazovno

Glavna bit glazbe jest da nas pokreće, da nas nosi onako kako nam se sviđa i da u nama izaziva emociju. Svaki glazbenik i svaki tekstopisac drži do finalnog proizvoda koji stvara svojim idejama i svojom kreativom. Žanrovski se Plavček ne svrstava nigdje i, kako ne voli kategorizirati ljude, isto postupa i s glazbom, stoga sluša i pjeva sve što mu se svidi.

Prilikom pisanja određenih tekstova za novi album, Plavček je surađivao s brojnim glazbenicima poput Giovannija Jakovca, Roberta Pilepića i Nenada Škundrića, za koje kaže da su pogodili ono na što je i ciljao, a pjesme »Mogli smo« i »Ti si moj dom« sam je napisao u samo nekoliko minuta, te su one posvećene dragim osobama. Glazbu su osim Mateja skladali i Robert Grubišić, grčki glazbenik Pavlos Kappa i nedavno preminuli Dalibor Herceg, koji je iza sebe ostavio velik broj pjesama koje će uz Plavčeka živjeti i dalje.

– Ovo mi je najemotivniji album dosad. Uz njega sam proživio sve – ljubav, gubitak, tugu, bol, sreću… Sniman je u vrijeme pandemije, bilo je zaista izazovno i teško, ali sve smo nadvladali. Posebna je bila emocija kada sam album preslušao prvi put nakon što je izašao iz tiska. Ponosan sam na cijelu ekipu koja je radila na albumu, hrabro će Matej, dodavši da s novog albuma nema omiljenu pjesmu i da je općenito teško izabrati, ali da se publici zasad najviše sviđa pjesma »Bježiš mi kao nikada«.

 

Grčko-hrvatski duet

S pjesmom s debitantskog albuma osvojio je nagradu za najbolju vokalnu izvedbu na festivalu »Zlatne note« u Križevcima, a osvojio je i još nekoliko nagrada za scenske nastupe na drugim festivalima.

– Nagrade za najbolju vokalnu izvedbu većinom odnose pjevači koji pjevaju balade, mislim da se u tim pjesmama najbolje može prikazati sva raskoš glasa. To je bila nagrada koju sam dugo priželjkivao i zaista sam sretan što je završila u mojim rukama. Već zadnjih nekoliko godina ne nastupam na lokalnim glazbenim festivalima.

Vrijeme je za neke nove glazbene nade, a ja sada ciljam na puno veće pozornice. U planu su promocije albuma, novi spotovi, vrhunske suradnje sa stranim glazbenicima. Uskoro stiže spot za duetsku pjesmu. U pitanju je grčko-hrvatska suradnja s Pavlosom Kappom i zaista se veselim, najavio je Plavček.

Svim umjetnicima i onima koji pišu mladi glazbenik je poručio da je sve potrebno za dobru pjesmu tu, a to su trenutak i emocija te da čovjek uvijek treba pisati, a inspiracija će doći.